CAN KIRAÇ İŞ DÜNYASIYLA İLGİLİ GÖZLEMLERİNİ AKTARDI
YÖNETİCİLERE ÖĞÜTLER VERDİ
Can Kıraç 1991 de 41 yılı geride bırakıp emekliye ayrıldığında Koç Holding İcra Komitesi Başkanı ydı. Yıllarca profesyonelleşmeyi savundu. Kıraç Türkiye de kurumsallaşma için daha uzun bir zaman gerektiğini söylüyor. Ayrıca Cesaretiniz yoksa kaybetmek korkuyorsanız profesyonelliğe soyunmayın diyor.
Türk tarımında makineleşme 1950 yılında hızlandı. Aynı yıl Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi mezunu Can Kıraç Koç Şirketi nde çalışmaya başladı. Çiftçilere ABD den ithal edilen tarım traktörlerinin kullanımını ve bakımını öğretiyordu. Kıraç 41 yıl Koç Şirketler Topluluğu içinde değişik kademelerde profesyonel yönetici olarak çalıştı. 1987 de profesyonel kademenin en üst noktası olan İcra Komitesi Başkanlığı na yükseldi. 1991 de emekliye ayrılan Kıraç günlerini dopdolu geçiriyor. Okuyor düşünüyor kitap yazıyor. Katıldığı konferanslarda gençlere deneyimlerini aktarıyor. İş dünyasındaki tüm gelişmeleri yakından izliyor.
Kıraç 1960 lardan bu yana Türkiye nin gündeminden hiç düşmeyen Aile şirketlerinin kurumlaşmasını konusu üzerine yoğunlaştığını söylüyor. Türk ekonomisinin belkemiğini oluşturan şirketlerin, holdinglerin aile şirketi olma özelliklerini koruduklarını vurguluyor Kıraç. Görüşlerini şöyle aktarıyor: Kendimi yaşayan profesyonellerin kıdemli bir örneği saymaktayım. Şunu açıklamayalım ki ülkemizde şirketlerin ailelerinden soyutlanarak kurumlaşmaları daha zaman alacaktır. Bunun gerçekleşmesi için torunlar kuşağının da devrini tamamlaması gerekecektir. Buna rağmen profesyonellik hızlı bir tempoyla yaygınlaşacaktır.
Yeni yaklaşımlardan etkilenmeyen ve heyecan duymayanların devrinin kapandığını söyleyen Can Kıraç la profesyonelliği büyüteç altına alan bir söyleyişi yaptık.
Emekliye ayrıldıktan sonra Koç Topluluğu nda devam ediyor olsaydım dediğiniz oldu mu hiç?
Kıraç: Hayır. Ben o hesaplamayı görevi bırakmadan önce kendimle yaptım. O dönemde çok hareketli bir hayat içersindeydim. Bana güvenen sorumluluk veren insanlar vardı. Bu sorumluluğun yanında verilmiş imkanlar vardı. Bunları kaybedersem ne olurum? diye muhasebe yaptım ve öyle ayrıldım.
Türkiye de profesyonel yönetici kavramı yeterince açık mı?
Kıraç: Türkiye de şirketler hala bir kişinin yahut ailenin hakimiyetindedir. Bu anlamda henüz Türk şirketlerinde kurumlaşmanın gerçekleştiğini temel varsayım olarak kabul etmiyorum. Kurumlaşmanın gerçekleşmesi için şirketlerdeki aile sermayesi hakimiyetinin muhakkak yüzde 50 nin altına inmesi lazım. Sermaye hakimiyeti fertlerin ya da ailelerin tekelinde olunca kurumlaşma tam manasıyla gerçekleşmiyor. Kurumlaşma gerçekleşmeyince de profesyonellik kendine serbest bir alan bulamıyor. Buna rağmen Türkiye de profesyonel kadro; patron aileyle ve patron kişiyle yetkileri ve sorumlulukları karşılıklı mutabık kalınan konularda üstlenerek işlerin yönetiminde söz sahibi oluyor.
Profesyonel doğulmaz profesyonel olunur..
Can Kıraç profesyonel yönetici adaylarına şu öğütleri veriyor. Profesyonel doğulmaz profesyonel olunur sözüne inanıyorsanız şu ilkelere dikkat etmelisiniz: Kendinizi tanıyınız nereye yönelmek istediğinizi sorgulayınız yeteneklerinizi irdeleyiniz heyecanınızı ölçünüz çevrenizi inceleyiniz bunları yaptıktan sonra hedefinizi belirleyip profesyonelliğe soyununuz. Profesyonelliğe yönelmek riske girmekle mümkündür. Cesaretiniz yoksa kaybetmekten korkuyorsanız profesyonel olma beklentinizi erteleyeniz. İş dünyası liderlerinin başarı reçetelerinde ise şu ilkeler ön plana çıkmaktadır: Çok çalışın daima öğrenin işiniz sevin insiyatif kullanın dürüst olun mücadeleci olun adil olun sabırlı olun… Aldığınız eğitim sizin bilgi hazinenizdir. Bu hazineyi yenilikleri izleyerek daima güncel ve canlı tutunuz. Bilginin yanında insan ilişkisine vereceğiniz önem ve bu ilişkinin gerçekleşmesinde göstereceğiniz hüner size başarı yollarını açacaktır. Unutmayınız!